вверх  обратно

Женская сборная Украины завоевала путевку на Евробаскет-2013

15.07.2012

Україна – Угорщина 73:66 (14:22; 21:16; 22:13; 16:15)
Україна: Ягупова 23 очки, 8 підбирань; Курасова 16 очок, 19 підбирань, 3 передачі; Зарицька 12 очок; Панченко 7 очок, 4 підбирання, 4 передачі; Цекова 6 очок
Угорщина: Хонті 21 очко, 5 підбирань, 4 передачі; Кюглей 11 очок; Хорті 11 очок, 4 підбирання, Нагі-Буйдосо 7 очок; Вайда 7 очок, 5 підбирань

Доля другої путівки на чемпіонат Європи 2013 року від групи «А» вирішувалася в останньому матчі між командами України та Угорщини. Не дивно, що на початку гри обидві команди нервували. Першими з хвилюванням впоралися гості, а саме їхній лідер Каталін Хонті, після її п‘яти очок поспіль рахунок став 8:15. Вадим Чечуро взяв тайм-аут, після якого точилася рівна боротьба, і лише триочковий Вайди на останніх секундах знову зробив перевагу угорок суттєвою – 14:22.

Українки активно розпочали другу десятихвилинку, суперниці змушені були зупиняти їхні атаки за допомогою фолів, з лінії штрафних наші дівчата дещо скоротили відставання. Втім, черговий триочковий Анни Вайди повернув гостям «+7». В цей момент вдало ввійшла в гру Ірина Цекова, суперниці зупинили її ціною фолу, Ірина реалізувала штрафні. А Аліна Ягупова продемонструвала Вайді, що українки теж непогано кидають триочкові. Тренер угорок Стефан Світек попросив тайм-аут. Після чого Ірина Цекова зрівнює рахунок – 27:27. У наступній атаці суперниць українкам вдалося важливе перехоплення, однак Тетяна Панченко не влучила з-під кошика. А суперниці влучили – і знову стараннями Хонті та Кюглей у суперниць «+4». Українки в черговий раз зрівняли рахунок, а Хонті знову повертає своїй збірній чотири очки переваги. В цей момент Ганна Зарицька реалізувала свій перший з трьох надважливих у цій грі дальніх кидків. На велику перерву команди пішли за рахунку 35:38.

Після перерви лідери збірної України Курасова та Ягупова організовують ривок 7:0 і виводять свою команду вперед – 42:38. Гості не здаються, знову зрівнюють рахунок, потім Жовар закидає триочковий разом з сиреною про завершення часу на атаку, й в останнє в цьому матчі виводить свою збірну вперед – 44:47. Далі дві поспіль результативні атаки вдаються Тетяні Панченко, а Ягупова з Зарицькою оформлюють 6-очкову перевагу господарок після третьої чверті – 57:51.

«В мене, певно, навіть брови посивіли», - сказала після матчу Олександра Курасова. Ці слова нашого форварда якнайкраще описують те, що відбувалося в четвертій десятихвилинці. Зрештою, українки, котрі неодноразово під час нинішнього відбіркового циклу демонстрували свій характер, у вирішальні хвилини зіграли впевнено й холоднокровно. Перемога – 73:66, і за рік саме збірна України їде на Євробаскет до Франції!

Додамо, що в цьому матчі за команду Вадима Чечуро вболівали гравці та тренери чоловічої національної збірної України, яка нині проводить збір в Южному. Сподіватимемося, що ця нелегка, але яскрава перемога дівчат додасть позитивного настрою чоловічій команді на старті їхньої підготовки.

Головний тренер збірної Угорщини Стефан Світек:

- Ми добре розпочали матч, все йшло за планом, але потім ми почали програвати підбір, процес вийшов з-під контролю, і ми нічого не змогли з цим вдіяти. Українки добре підготувалися, це стало їхнім ключем до перемоги. Так, ми боролися, але основна місія не виконана. Тому ми вважаємо цей цикл невдалим.

Гравець збірної Угорщини Каталін Хонті:

- Я вважаю, передусім ми повинні були вигравати в Угорщині два тижні тому. Якби ми тоді перемогли, ймовірно ми грали би на чемпіонаті Європи наступного року.

Головний тренер збірної України Вадим Чечуро:

- У цьому матчі був великий психологічний тиск. Перша половина гри складалася не так, як нам хотілося би. В перерві ми провели розмову в роздягальні. Нагадали дівчатам, що для виходу на чемпіонат Європи було вкладено багато зусиль.

Гравець збірної України Олександра Курасова:

- Ми дуже щасливі зараз. Два місяці ми важко тренувалися заради цієї перемоги. Нині тим гравцям, хто планує завершувати кар’єру, слід замислитися. Я сподіваюся, що наступного року ми зберемося тим самим колективом, дружним на майданчику та в житті. Головне, що зараз усе залежало тільки від нас, а не від того, як зіграють суперники, втім, у майбутньому краще не лишати питання виходу на чемпіонат відкритим до останнього матчу. Адже в цьому вирішальному поєдинку в мене від нервів, певно, посивіли навіть брови. Хочу також подякувати за прекрасні умови, що були створені для збірної. Навіть не хочеться сьогодні їхати звідси. У нас склалися хороші, дружні взаємини з керівництвом, з тренерським штабом. Сподіваюся, наступного року умови підготовки збірної будуть такі ж комфортні, і ми зіграємо якнайкраще.

ukrbasket.net

Добавил: dinero
0
Индикатор репутации - оценка всех предыдущих комментариев пользователя за последние 12 месяцев, сделанная другими пользователями. Этот показатель позволяет предположить, оставлен ли комментарий уважаемым автором или нет.